Naar een psycholoog

De beslissing om naar een psycholoog te gaan kan lastig zijn. Want wat moet je daar eigenlijk vertellen? Is je probleem wel erg genoeg? Gaan ze je wel kunnen helpen? En wat doen ze eigenlijk precies?

 

​Jij voelt het aan

Heel wat mensen krijgen op een gegeven moment te maken met psychische problemen. Dat is normaal. Om hulp vragen kan voelen als een grote drempel, maar de stap is minder groot dan je denkt. Ook in volgende situaties kan een gesprek met een psycholoog helpend zijn: als je voelt dat er iets speelt waar je zelf niet uitkomt, je het gevoel hebt dat je ‘vastzit’, of als je klachten hebt die je dagelijks functioneren verstoren. Tijdens een moeilijke periode kan een psycholoog een steuntje in de rug bieden en je handvaten geven om bepaalde situaties (weer) aan te kunnen.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog houdt eerst een intakegesprek. Dan maakt de psycholoog kennis met jou, luistert naar je vragen en klachten en stelt extra vragen. Hij of zij kijkt naar wat jij nodig hebt om je problemen beter aan te kunnen. Als het nodig is, stelt de psycholoog dan een  behandelplan op. Dit behandelplan zal altijd samen met jou worden besloten. Je moet het immers zelf zien zitten. De psycholoog kan helpen om op een andere manier naar je problemen te kijken.

Je kan altijd eerst langs de huisarts om je problemen en vragen te bespreken. Jullie kunnen samen bekijken welke hulp het beste bij jou past. Een huisarts kan je ook altijd doorverwijzen naar een psycholoog.

Belangrijk om te weten

  • het is een teken van kracht dat je om hulp vraagt wanneer dat nodig is!
  • een psycholoog gaat samen met jou op zoek naar oplossingen, maar zal het roer niet over nemen.
  • een psycholoog heeft beroepsgeheim en mag dus niet met anderen over je probleem praten
  • mensen met psychische problemen stellen zich niet aan. Ee psychisch probleem veroorzaakt lijden, ook als die persoon ogenschijnlijk een perfect of succesvol leven leidt.

Meer weten?

De stap is minder groot dan je denkt. Wil je weten waar je allemaal terecht kan? En eens nalezen wat het verschil is tussen een psycholoog, psychiater of therapeut? Ontdek het hier.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering