Psychose

 

​Wat is het?

Psychose is eigenlijk geen psychologische aandoening. Het is een psychische toestand waar je het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk verliest. Het kan een symptoom zijn van verschillende soorten geestelijke gezondheidsproblemen zoals een depressie, schizofrenie, bipolaire stoornis … Een psychose kan zich een keer voordoen, een aantal keer of zelfs regelmatig. Hoe een psychose precies eruitziet, is bij iedereen anders.

Kenmerken

Iemand die een psychose doormaakt, oftewel een “psychotische episode” interpreteert de realiteit helemaal anders dan andere mensen. Bij het woord “psychose” denken mensen snel aan iemand die gevaarlijk is, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. De twee meest voorkomende soorten psychose zijn hallucinaties en wanen.

Hallucinaties en wanen

Een hallucinatie is een verstoorde waarneming waardoor je dingen kan zien, ruiken, voelen, horen of proeven die er niet echt zijn. Je hoort bijvoorbeeld stemmen, die niemand anders hoort. Een waan is een niet juiste overtuiging die niemand anders deelt. Zelfs als het logisch gezien niet kan, zal je het blijven geloven. Een waan is bijvoorbeeld dat je denkt dat je controle hebt over het weer.

Gedesorganiseerd denken en praten

Een psychose wordt ook gekenmerkt door gedesorganiseerd denken en praten. Er kunnen bijvoorbeeld racende gedachten door het hoofd gaan of hele snelle gedachten die van idee naar idee springen. Anderen kunnen de samenhang tussen de ideeën dan niet meer volgen en begrijpen niet wat gezegd wordt.

Behandeling

De behandeling van psychose heeft te maken met de reden van de psychose. Begint de psychose door het gebruik van drugs of medicijnen? Dan hoort het stoppen van het gebruiken van die middelen bij de behandeling. Medicijnen en therapie kunnen helpen bij de symptomen van psychose en het leren omgaan met de klachten.

Meer weten?

Meer lezen over psychoses? Dan kan je hier terecht.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering