Bipolaire stoornis

​Een bipolaire stoornis, ook wel een manisch-depressieve stoornis genoemd, wordt gekenmerkt door extreme stemmingswissels. Iedereen ervaart wel periodes waarin hij of zij zich supergoed voelt, en andere periodes waarin hij of zij zich een beetje down of neerslachtig voelt. Iemand met een bipolaire stoornis ervaart dit met enorme pieken en dalen.

 

​Kenmerken

Mensen met een bipolaire stoornis ervaren afwisselend ‘manische’  en ‘depressieve’ episodes. Je slingert als het ware tussen depressie en manie. . Tijdens manische episodes voel je je heel erg goed. Je hebt dan extreem veel energie, voelt je euforisch en het lijkt alsof je de hele wereld aankan. Je overschat jezelf en bent roekeloos. Een manische episode kan een week of langer duren. Bij depressieve episodes voel je je heel erg down, ben je ongeïnteresseerd en heb je een negatief zelfbeeld. De depressieve episode kan nog zwaarder aanvoelen na zo’n periode van euforie.  Die stemmingswisselingen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. 

Behandeling

Een behandeling van een bipolaire stoornis wordt in samenwerking met een arts bepaald. Medicatie kan helpen om de symptomen onder controle te krijgen. Psychotherapie kan helpen bij het leren omgaan met de stoornis en alert te zijn voor uitlokkende factoren.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je hier terecht.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering