Reflux bij baby's

Baby’s geven vaak voeding terug. Dat is heel normaal en het gaat vrijwel steeds vanzelf weer over. Gebeurt het erg vaak, dan helpen meestal ingedikte voeding en een schuine slaaphouding. Geneesmiddelen zijn de laatste oplossing, maar toch worden ze vaak voorgeschreven.

Wat

 

Over wat reflux juist is, bestaat verwarring.

 • Reflux betekent dat je maaginhoud -  voeding en maagzuur – niet in je maag blijft, maar terugkeert naar je slokdarm.
 • Regurgitatie is voeding die niet alleen naar de slokdarm terugkeert, maar ook uit je mond terug naar buiten komt.
  Dit is niet hetzelfde als braken: dan wordt eten krachtig uit je maag gegooid, doordat de spieren in je buik actief samentrekken. Regurgitatie gebeurt eerder passief. Niet alle reflux leidt dan ook tot regurgitatie. Bij baby’s gebeurt het dan wel vaak dat reflux tot regurgitatie leidt, omdat hun slokdarm nog maar 8 tot 10 cm lang is.
 • Refluxziekte betekent dat reflux je levenskwaliteit aantast, maar dat is een heel rekbaar begrip. Het is niet altijd duidelijk waar normale reflux eindigt en refluxziekte begint.
 • Occulte reflux of verborgen reflux bestaat ook, maar komt zelden voor. Dan heeft de baby reflux zonder ooit voeding terug te geven.

Reflux of zuurbranden?

Ook oudere kinderen en volwassenen hebben wel eens reflux. Bij hen komt de maaginhoud doorgaans niet voorbij de slokdarm, maar is de reflux wel onaangenaam zuur. Dat heet zuurbranden. Als dat vaak gebeurt, kan het ook wel gezondheidsproblemen veroorzaken.

Van baby’s die veel huilen, denkt men vaak dat reflux met zuurbranden de oorzaak is. Die baby's krijgen dan gemakkelijk de diagnose refluxziekte of zelfs occulte refluxziekte opgeplakt. De reflux van baby’s die alleen melk drinken, is vaak echter niet zuur. Ze hebben er dan ook minder last van dan volwassenen. Baby’s huilen nu eenmaal veel, om allerlei redenen die meestal niets met reflux  te maken hebben. Trouwens, niet elke baby huilt wanneer hij reflux heeft. Regurgitatie veroorzaakt wel ongemak en kan zelfs pijn doen.

Kan het iets anders zijn?

Koemelkeiwitallergie komt voor bij 2 tot 5% van de baby’s. Dan is de baby allergisch voor de eiwitten afkomstig van koemelk. De symptomen daarvan lijken erg op die van reflux. Werkt een refluxbehandeling niet, dan kan je kind zo een allergie hebben. Daar kom je achter door je baby als proef speciale dieetvoeding zonder koemelkeiwitten te geven. Dat doe je uiteraard in samenspraak met je dokter. Gaat het beter met de dieetvoeding, dan is het hoogstwaarschijnlijk een koemelkeiwitallergie.

 

Voorkomen en behandelen

 • Spreid de voedingen meer over de dag en geef kleinere hoeveelheden per keer. Win advies in bij je arts.
 • Laat je baby na de voeding een tijdje rechtop zitten. Geef het de tijd om een boertje te laten maken.
   
 • Ingedikte voeding helpt heel goed tegen regurgitatie (=voeding komt terug langs de slokdarm en uit de mond naar buiten). Ook die geef je best pas na advies ingewonnen te hebben van je arts.

Anti-refluxbedje helpt

Er bestaan speciale anti-refluxbedjes. Daarin slaapt je baby in een helling die tot 40° kan reiken. Dat is behoorlijk steil, maar het werkt. Drie op vier baby's slaapt bovendien goed in deze houding, één op vier kan of wil het niet. Je merkt het meestal meteen, zodat lang uitproberen geen zin heeft.

Leg je baby niet op de buik! Dat verhoogt het risico op wiegendood, ook al helpt het beter tegen reflux dan ruglig.

Wat helpt minder goed?

 • Zuurremmende medicatie wordt vaak voorgeschreven. Nochtans hebben die geneesmiddelen bij baby’s jonger dan één jaar geen invloed op het huilen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Bovendien hebben ze nevenwerkingen. Omdat de medicatie niet helpt, krijgen kindjes soms een sterkere dosis of zelfs een tweede geneesmiddel erbij. In België krijgt tot één vijfde van alle baby’s jonger dan een jaar ten minste één voorschrift voor dit soort geneesmiddelen.
 • Ook Motilium wordt vaak voorgeschreven, zonder dat we weten of het helpt. Bovendien staat dit geneesmiddel de laatste tijd in een kwaad daglicht, omdat het hartritmestoornissen kan veroorzaken.  

Moet je ermee naar de dokter?

Ga naar de dokter als je je zorgen maakt. Die zal je waarschijnlijk al gerust kunnen stellen, want meestal is het probleem minder erg dan je zelf vreest.

Tip:

Hou een agenda bij: noteer iedere keer wanneer je baby voeding teruggeeft. Meestal is dat minder vaak dan je eerst dacht. Bovendien ziet een hoeveelheid vloeistof er groter uit als ze uitgesmeerd is over een slabbetje.

 

Wanneer nader onderzoeken?

Werken een aanpassing van de voeding en de slaaphouding niet, dan laat je de baby beter onderzoeken door een arts. Zonder duidelijke diagnose een proefbehandeling starten met geneesmiddelen die waarschijnlijk niet gaan werken maar wel bijwerkingen hebben, is echter niet de beste oplossing. Indien de arts het nodig vindt, zal die bijkomende onderzoeken zoals een gastroscopie aanvragen.

 

 

Oorzaak en gevolgen

​Oorzaak

Reflux en regurgitatie horen bij het opgroeien.

 • Tussen de slokdarm en de maag zit een klepje, dat ervoor zorgt dat maaginhoud niet terugkeert naar boven. Bij baby’s werkt dat mechanisme nog niet helemaal zoals het hoort.
 • Baby’s hebben veel eten nodig om te groeien. Daarom drinken ze bij elke voeding hun maagje op korte tijd eivol. Soms gooit dat te strak gespannen maagje de voeding er als verdedigingsreflex weer uit.

Voeding teruggeven is voor jonge baby’s dan ook helemaal normaal. Zestig tot zeventig procent van alle twee tot drie maanden oude baby’s geven één tot drie keer per dag voeding terug. Twintig procent zelfs meer dan vier keer. Rond de leeftijd van zes maanden begint het al te verminderen, om rond de eerste verjaardag te verdwijnen.

Refluxziekte is tamelijk zeldzaam bij kinderen en jonge baby’s. Occulte reflux is nog veel zeldzamer.

Gevolgen

Reflux en regurgitatie zijn niet gevaarlijk. Voor de overgrote meerderheid van de baby’s heeft het geen nadelig gevolgen op lange termijn. Het komt haast nooit voor dat een baby daardoor minder goed aankomt of een complicatie zoals een ernstige slokdarmontsteking krijgt.

Verschenen op 14 juni 2013 en aangepast op 1 augustus 2017 met medewerking van professor Yvan Vandenplas, Kinderziekenhuis UZ Brussel, VUB

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering