Anticonceptie

​ Waarmee houd je rekening als je
een voorbehoedsmiddel kiest?

 

Betrouwbaarheid

Bescherming tegen ongewenste zwangerschap is nog steeds dé hoofdreden waarom mensen anticonceptie gebruiken. Sommige ervan worden ook gebruikt als bescherming tegen hiv-besmetting en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarom wordt bij wisselende seksuele contacten een anticonceptiemethode het best gecombineerd met een (vrouwen)condoom.

Passend bij je persoonlijkheid

Een voorbehoedsmiddel past best bij je persoonlijkheid én je manier van leven. Bijvoorbeeld: de pil is uiterst betrouwbaar, maar de veiligheid ervan hangt mee af van de manier waarop ze ingenomen wordt. Voor slordige, nonchalante types zal de pil minder aangewezen zijn dan voor het stipte, punctuele type.
Verder zijn de meeste voorbehoedsmiddelen veilig en zijn er geen gezondheidsrisico's aan verbonden. Toch is het belangrijk om dit ook even met de huisarts te bespreken. Samen kan overlegd worden welke anticonceptie het meest geschikt is. Ook de partner mag niet over het hoofd worden gezien. Ook hij/zij moet zich goed voelen bij de keuze. En de bereidheid om volledig mee te werken moet aanwezig zijn.

Terugbetaling

Voor jongeren onder de 21 jaar is er een wettelijke terugbetaling voor bepaalde anticonceptiemiddelen. Als lid van ons ziekenfonds krijg je er nog extra voordelen bovenop. Bekijk hier het extra voordeel voor alle leeftijden.

Verschenen op 17 januari 2018 met medewerking van Bart Demyttenaere, gynaecoloog en adviserend arts NVSM

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering