Spiraal

Wat?

Een spiraal is een klein T-vormig voorwerp van enkele centimeters groot dat wordt ingebracht in de baarmoeder. De arts plaatst het in je spiraal via de vagina in de baarmoeder. Na verwijdering van een spiraal ben je meteen terug vruchtbaar. Er zijn 2 soorten spiraaltjes.

 

 Wat 

Er zijn 2 groepen spiraaltjes:

  • Koperspiraaltjes
    De meeste koperspiraaltjes zijn een klein plastic voorwerp met een koperdraad erom heen. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. Koper is giftig voor de mannelijke zaadcellen en maakt het slijmvlies van de baarmoeder niet ontvankelijk voor een bevruchte eicel. Koperspiraaltjes kunnen 5 tot 10 jaar werken.
  • Hormoonspiraaltjes
    De hormoonspiraaltjes geven ook een soort progestageen af. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet door het slijm van de baarmoeder geraken. Het hormoonspiraaltje heeft ook een invloed op je menstruatiecyclus. Je kan tussentijdse bloedingen krijgen. Meestal is dit tijdelijk. Spreek er met je arts over. Hormoonspiraatjes werken doorgaans ongeveer 5 jaar lang.

Gebruik

Het spiraaltje wordt altijd ingebracht door een arts. Bij plaatsing is het aangewezen dat een eventuele seksueel overdraagbare aandoening (SOA) wordt uitgesloten. Een SOA kan tijdens de plaatsing van het spiraal – via de vagina - binnengebracht worden in de baarmoeder en dit kan leiden tot een ernstige ontsteking (en zelfs onvruchtbaarheid).

Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet. Als je het wel voelt, check dan even bij je arts of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Tijdens het vrijen kan het gebeuren dat de partner de draadjes voelt. Als dit stoort, spreek er met de arts over. De arts kan de draadjes korter knippen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen 

Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv-besmetting.

Betrouwbaar

Het spiraal is even betrouwbaar als de pil. Zeer betrouwbaar dus.

Verschenen op 17 januari 2018 met medewerking van Bart Demyttenaere, gynaecoloog en adviserend arts NVSM

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering