Noodanticonceptie of morning-after pil

​Noodanticonceptie is - in de strike zin - geen anticonceptie. Noodanticonceptie verkleint de kans op een zwangerschap. Het wordt gebruikt na onbeschermd seksueel contact of wanneer er zich problemen voordeden bij het wel gebruiken van anticonceptie (de pil vergeten, condoom gescheurd). Het is enkel te gebruiken in geval van nood. Noodanticonceptie kan nooit anticonceptie vervangen. Het beschermt ook niet tegen soa’s en HIV-besmetting.

 

​De morning-after pil of noodpil

  • Wat?
    1 tot 2 pillen met progestageen. Het hormoon vermijdt, stelt de eisprong uit of belet de innesteling van het embryo in de baarmoeder.
  • Gebruik
    Er is 72 uur de tijd om de pil in te nemen. Hoe sneller de pil wordt ingenomen, hoe groter de kans dat een zwangerschap vermeden wordt. Snel handelen is dus belangrijk.
  • Verkoop
    De pil kan rechtstreeks gekocht worden bij de apotheker, zonder doktersvoorschrift. Voor meisjes jonger dan 21 is de noodpil gratis (met doktervoorschrift en elektronische identiteitskaart). Alhoewel de noodpil kan verkregen worden zonder doktersconsultatie is het wel aangewezen om voor of na gebruik langs te gaan bij de huisarts. Hij/zij kan meer info geven over de kans op ongeplande zwangerschap, anticonceptie en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Verschenen op 17 januari 2018 met medewerking van Bart Demyttenaere, gynaecoloog en adviserend arts NVSM

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering