Natuurlijke methoden

De meeste natuurlijke anticonceptiemethodes vermijden het vrijen tijdens de vruchtbare dagen. Tijdens elke cyclus zijn er 6 dagen waarop een zwangerschap in principe mogelijk is: de dag van de eisprong en 5 dagen vooraf.

Natuurlijke anticonceptiemethodes zijn minder betrouwbaar. Het is immers niet eenvoudig om juist de vruchtbare en onvruchtbare dagen te berekenen of op te merken. Veel vrouwen, vooral jonge meisjes, hebben ook een onregelmatige cyclus.

 

​Kalendermethode

Deze methode is gebaseerd op de cyclus van de vrouw en houdt in dat koppels enkel vrijen op de dagen dat de vrouw (volgens haar cyclus) onvruchtbaar is.

Temperatuurmethode

Een temperatuurstijging van minstens 0,4° wijst op een eisprong. Om de temperatuurstijging te kunnen inschatten moet de vrouw elke dag 's morgens (nog voor het opstaan) haar temperatuur meten.

Temperatuurmeting met app en smarphone

Recent werd een nieuwe ‘natuurlijke’ methode ontwikkeld via temperatuurmeting en een smartphone app: natural cycles. Deze methode maakt gebruik van de dagelijkse temperatuurmeting die dan in een app wordt opgeslagen. De app berekent op basis van deze gegevens wanneer het veilig is of niet.

Controle Cervixslijm

Het slijmvlies verandert naarmate de eisprong dichterbij komt. Het slijm wordt rekbaar, helder van kleur en overvloediger.

Coïtus interruptus

Deze methode is niet gebaseerd op het berekenen van de vruchtbare dagen. Coïtus Interruptus is een moeilijk woord voor 'terugtrekken'. De man trekt vlak voor de zaadlozing zijn penis terug uit het lichaam van de vrouw. Dit is echter een zeer onveilige manier om een zwangerschap te voorkomen, omdat de man soms te laat is én omdat je van voorvocht ook al zwanger kan worden.

Verschenen op 17 januari 2018 met medewerking van Bart Demyttenaere, gynaecoloog en adviserend arts NVSM

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering