Oorzaken

Je kan nekpijn krijgen van uiteenlopende oorzaken. Vaak ligt het aan een verkeerde beweging of stress, maar soms is het een lichamelijke afwijking zoals een zenuwinklemming. Van zodra je weet wat jouw pijn veroorzaakt, kan je de oorzaak aanpakken.

 

​Verkeerde beweging

Een plotse stijve nek of torticollis treft vooral jonge mensen met een gezonde nek. Er is iets in je nek ‘geschoten’ waardoor je plots nekpijn hebt of je wordt er mee wakker. Het gevolg is dat je amper je hals kan buigen en je hoofd naar een kant moet houden.
Het mechanisme achter zo’n stijve nek is nog niet duidelijk. Het zou om een klein stukje gewrichtsvlies kunnen gaan dat geklemd raakt tussen twee nekgewrichtjes. Je houdt onbewust je hoofd schuin om dat gewrichtje zoveel mogelijk ruimte te geven. De spieren rondom de pijnlijke plek trekken samen, en ook dat veroorzaakt die pijnlijke scheefstand.

Slijtage

Dit treft vooral oudere mensen. Je nek begint in zijn geheel vanaf de leeftijd van veertig jaar te verslijten.

 • Het bot van de wervels wordt dikker en harder.
 • Het kraakbeen dat het uiteinde van de gewrichtjes bekleedt wordt dunner.
 • De gewrichtjes zelf raken misvormd.
 • e tussenwervelschijven krijgen scheurtjes en vlakken af, e tussenwervelschijven krijgen scheurtjes en vlakken af.
 • De gewrichtsbanden worden dikker en nemen meer plaats in.

En wanneer er iets in je nek beschadigd of versleten is, trekken je nekspieren zich bovendien automatisch samen als bescherming. Nekpijn gaat daardoor meestal om een combinatie van factoren, het is niet vast te pinnen op een onderdeel. Slijtage kan wel leiden tot een duidelijke lichamelijke vindbare oorzaak van nekpijn.

Inklemming van een zenuwwortel of van het ruggenmerg

Als er een zenuwwortel is ingeklemd, voel je nekpijn die uitstraalt naar je ene arm. Soms voel je ook tintelingen, een voos gevoel en zelfs minder kracht. Is het ruggenmerg ingeklemd, dan kan je diezelfde klachten in je arm hebben, en in sommige gevallen ook in je benen.

Oorzaken

De oorzaken van een inklemming liggen in een kapotte tussenwervelschijf, botspoor of een vernauwd kanaal:
 • Een kapotte tussenwervelschijf of discushernia
  Een versleten tussenwervelschijf kan in- of doorscheuren. Als het om een grote scheur gaat, dan puilt de weke kern eruit en die kan op een zenuw in de buurt drukken (want in het wervelkanaal is er weinig plaats). Dat veroorzaakt pijn en andere problemen.
 • Een botspoor, ook papegaaienbek of osteofyt
  Dat is een puntig uitsteeksel aan het bot dat daar niet thuishoort. Het is het gevolg van artrose. Wanneer een gewrichtje verslijt en het kraakbeen ervan dunner wordt, probeert het zichzelf te herstellen door nieuw bot aan te maken. Dat botspoor kan in de weg zitten en op je zenuwen drukken.
 • Kanaalstenose
  De openingen waar de zenuwwortels doorheen gaan of het kanaal waar het ruggenmerg in zit, vernauwen. Meestal komt dat door slijtage van verschillende onderdelen van de nek samen.

Overbelasting

Dit soort nekpijn treft vooral mensen in de actieve leeftijd. Het heeft vaak te maken met je werkhouding, maar het kan net zo goed door je sport of hobby komen. Je nek- en schouderspieren raken verkrampt en overspannen door een langdurige verkeerde houding van je nek en hoofd. Ook de nekgewrichten krijgen te veel druk te verduren. Door die chronische overbelasting van je spieren en gewrichten ontstaat bijvoorbeeld ook het trapeziussyndroom.

Slechte ergonomie

Dat hangt nauw samen met overbelasting. Verkeerde ergonomie dwingt je lichaam in een slechte houding. Als je computerscherm op een verkeerde hoogte staat of het contrast is slecht of je hebt geen aangepaste bril ga je automatisch de verkeerde houding aannemen om je scherm goed te kunnen zien. Veel beeldschermwerkers houden dan ook het hoofd te ver naar voren, de nek gestrekt en de bovenrug te bol. Op de duur blijf je die houding aanhouden, zelfs buiten je werk.

Stress

Als je stress ervaart, span je onwillekeurig je spieren op. Iedereen heeft wel eens acute stress. Dat is geen probleem, wel als stress chronisch wordt en je lichaam voortdurend onder hoogspanning staat.

Ongeval

Een whiplash is daarvan het bekendste voorbeeld. Bij een botsing met de wagen wordt je hoofd krachtig van voor naar achteren en terug gegooid. De zachte gewrichtsbanden van je nek worden daardoor uitgerekt en raken beschadigd. Je nek is daar heel gevoelig voor, omdat hij zo beweeglijk is. De uitzwaaiende beweging wordt nog versterkt door je zware hoofd.

Uitgebreide info  

 

Verschenen op 12 augustus 2013 en herzien op 29 maart 2017 met medewerking van prof dr. Gaetane Stassijns, waarnemend diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie, UZ Antwerpen

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering