Spondylolyse en spondylolysthese

Een spondylolyse is een gebroken ruggenwervel, een spondylolysthese een verschoven ruggenwervel. Deze aandoeningen worden in de meeste gevallen beter met rust, oefeningen, een korset en medicatie.

 

Wat

Een spondylolyse is een scheurtje in de pars interarticularis, het deeltje van de wervelboog tussen pedikel en lamina. Meestal gebeurt het in de vierde of vijfde lendenwervel. Het zit aan een kant of beide kanten van de wervelboog. Spondylolyse komt vrij vaak voor maar niet iedereen heeft er ook last van. Bij mensen die geen pijn hebben, wordt het soms zelfs toevallig ontdekt op een foto van de rug. Bij jonge mensen, vooral bij diegenen die bepaalde sporten uitoefenen op hoog niveau, kan het chronische pijn in de onderrug veroorzaken. Het kan ook erger worden door veroudering.

Een spondylolysthese is een wervel die naar voor is afgegleden, richting navel. Dat afglijden is het gevolg van de spondylolyse. De wervel in kwestie is er namelijk instabiel door geworden.

Er bestaan verschillende graden. Een spondyloptose is de ergste vorm. Dan ligt die ene wervel vóór de andere.

Symptomen

  • pijn in de onderrug, de bips en de hamstrings (dit zijn de spieren aan de achterzijde van bovenbeen)
  • toenemende pijn bij beweging, vooral bij het sterk achterover buigen
  • uitstralende beenpijn
  • symptomen van ischias. Wanneer je lichaam extra kraakbeen aanmaakt om de breuk te helen, kan dat kraakbeen op een zenuw drukken.

Behandeling

Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling van van spondylolyse en minder ernstige spondylolysthese heeft succes in ongeveer 80 % van de gevallen. De behandeling bestaat uit:

  • korte rustperiodes
  • pijnstillende en ontstekingswerende geneesmiddelen
  • een tijdelijk korset
  • spierversterkende oefeningen voor de rug- en buikspieren

Jonge mensen met een spondylolyse mogen alle sporten blijven beoefenen zolang het geen pijn doet. Alleen gewichtheffen en roeien worden afgeraden. 

Chirurgische behandeling  

In zeldzame gevallen moet een wervelfusie gebeuren om de verschoven wervel operatief vast te zetten. Dat is succesvol in 85 tot 90 % van de gevallen. 

Oorzaak

Waarschijnlijk is het een stressfractuur door herhaalde overbelasting van de rug, maar de juiste oorzaak is nog onbekend.

 
 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. En nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.