Cauda equinasyndroom

De cauda equina is een bundel zenuwwortels onderaan de ruggengraat. Als deze verdrukt wordt, heb je last van pijn, gevoelloosheid of verlamming.

 

Wat

​De cauda equina of paardenstaart is een bundel zenuwwortels die op het uiteinde van het ruggenmerg vertrekt, onderaan de ruggengraat. Ze bezenuwen de benen en de organen in de heupregio. Wanneer deze zenuwbundel geklemd raakt, spreken artsen van het cauda equinasyndroom.

Symptomen

 • gevoelloosheid in de streek rond het zitvlak, de schaamstreek en de anus, dit wordt ook het rijbroekgebied genoemd
 • niet meer kunnen ophouden of loslaten van urine en stoelgang
 • erectiestoornissen
 • zwakte of verlammingsverschijnselen in de benen

Deze symptomen komen plots of heel geleidelijk op. Je hebt ook niet per se alle symptomen tegelijkertijd.  

Behandeling

Afhankelijk van oorzaak en de ernst van de symptomen moet er al dan niet snel geopereerd worden. Of de symptomen daarna verdwijnen, hangt af van de oorzaak en hoe snel men die kan wegnemen. Achteraf heb je soms revalidatie nodig. Als de zenuw niet volledig doorgesneden werd, kunnen zenuwletsels nog volledig of gedeeltelijk herstellen als het bijvoorbeeld om een kneuzing of samendrukking gaat.

Oorzaken

 • een gezwel op een zenuw
  Meestal gaat het om een goedaardig gezwel zoals een neurinoom of schwannoom. Zo’n gezwel groeit langzaam, waardoor de symptomen soms jarenlang geleidelijk aan toenemen. Het is meestal niet zo groot en goed weg te halen.
 • een hernia
  Het cauda equinasyndroom treedt vooral op tussen de vierde en de vijfde lendenwervel. Daar zit de grootste tussenwervelschijf van allemaal, waar het meeste kernmateriaal in zit. Wanneer die massa er door een verkeerde beweging ineens uitschiet, worden alle zenuwen van de paardenstaart afgeklemd die onder die uitpuiling uit de rug vertrekken. Het gebeurt heel zelden maar het heeft dramatische gevolgen. Doordat het stuk er met grote kracht uitschiet, is er meestal blijvende schade. Zelfs als er snel geopereerd wordt.
 • na een zwaar ongeval
  Ischias kan optreden wanneer de ruggengraat gebroken is en botfragementen letsels veroorzaken.
 • soms door spinaalstenose

 

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. En nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.