Complicaties

​Net als elke medische ingreep houdt ook een rugoperatie risico's in. Een bloeding, infectie, lek van vocht, een losgekomen prothese of zenuwschade zijn de vaakst voorkomende risico's.

 

​Bloeding

Een wonde die blijft nabloeden veroorzaakt inwendig een opeenstapeling van bloed. Dan kan het zijn dat je opnieuw geopereerd moet worden.

Infectie

Een oppervlakkige infectie geneest snel, maar voor een diepe infectie is meestal een tweede operatie nodig en moet je langer in het ziekenhuis blijven.

Schade aan zenuwen

Een slecht geplaatste schroef kan op een zenuw drukken en daar nieuwe problemen veroorzaken.

Zenuwen zijn heel kwetsbaar en herstellen maar moeizaam van schade. Zelfs zonder dat er vreemd materiaal ingeplant wordt, kunnen ze kneuzen.

Het herstel kan maanden duren en er kan revalidatie nodig zijn.

Werd een grote zenuw doorgesneden, dan is blijvende verlamming het gevolg.

Lek van ruggenmergvocht 

Ruggenmergvocht kan naar buiten sijpelen als er een scheurtje in de dura mater zit. Dit is het verlengde van het hersenvlies dat rond het ruggenmerg zit.

Zo'n lek veroorzaakt tijdelijk hoofdpijn en misselijkheid, maar doorgaans sluit het gaatje zich vanzelf na enkele dagen.

Losgekomen prothese

Soms groeit een prothese niet vast en komt ze los. Wanneer twee wervels niet aan elkaar willen vastgroeien, kunnen de schroeven breken. Dan moet een nieuwe ingreep gebeuren.

Daarna ben je soms nog slechter af dan voor de oorspronkelijke operatie.

Meer info  

Verschenen op 1 december 2010 en herzien op 22 december 2015 met medewerking van Dr. Klaes, neurochirug, en de Dienst Orthopedievan het UZ Brussel.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.