Tussenwervelschijven

​Een tussenwervelschijf is net een kussentje dat tussen twee wervels zit. Deze structuur geraakt gemakkelijk beschadigd.

 

​Wat

De tussenwervelschijven zijn de schokdempers van je wervelkolom en plakken tussen twee opeenvolgende wervellichamen. Je hebt er 23 in totaal. Ze starten pas vanaf de derde nekwervel en lopen tot de laatste wervel van de lage rug. De
tussenwervelschijven worden schokdempers genoemd omdat ze de unieke 
eigenschap hebben om krachten op te vangen en om de wervelkolom soepel te laten bewegen.

Tekening

Zij-aanzicht van twee lendenwervels met tussenwervelschijf: 

 

 
 

Structuur 

Een tussenwervelschijf bestaat uit twee materialen die elkaar perfect aanvullen. In het midden van de schijf zit een bolletje met gelachtig vocht of nucleus pulposus met daarrond sterke draden. Deze draden of annulus fibrosus liggen in verschillende lagen rond het bolletje. Ze moeten ervoor zorgen dat het gelbolletje niet ontsnapt.

Tekening

Bovenaanzicht tussenwervelschijf:

 

 

 

Zo ontstaat een hernia 

Een tussenwervelschijf vergelijk je best met een waterbed. Als je te hard op een bepaalde zijde springt, zal het water naar de andere kant vloeien. Vanaf het moment dat er een klein scheurtje in het omhulsel zit, vloeit het water naar buiten. Dit is wat er bijvoorbeeld gebeurt bij een hernia. Op onderstaande tekening zie je wat er met de tussenwervelschijf gebeurt wanneer je wervelkolom naar voor buigt en naar achter buigt. De tussenwervelschijf puilt dan uit. Een blijvende uitpuiling duwt tegen de zenuwen in het ruggenmerg en dat geeft pijn. Dat is wat er bij een hernia gebeurt.

Tekening  

Zij-aanzicht van twee lendenwervels met tussenwervelschijf bij vooroverbuigen en achteroverbuigen: 

De meest voorkomende aandoeningen

  • hernia
  • lumbago
  • discusbulging

Wist je dit?

  • Je tussenwervelschijven zorgen voor een vierde van de lengte van je wervelkolom. Bij het ouder worden, vermindert de dikte van de tussenwervelschijven. Vandaar dat oudere mensen lijken te krimpen.
  • Slaap maakt groter. Aan het einde van de dag ben je 1 tot 2 cm kleiner dan ’s morgens. Dit komt eenvoudigweg door het feit dat je tussenwervelschijven ingedrukt worden door heel de dag rechtop te staan en te zitten. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je tussenwervelschijven volledig herstellen. 
  • Je tussenwervelschijven zijn niet doorbloed.

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. En nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.