Ruggenmerg

Het ruggenmerg loopt vanachter door je ruggengraat. Het is een grote bundel zenuwen die van daaruit naar het ganse lichaam vertrekken.

 

Wat

Het ruggenmerg is een dikke streng van zenuwweefsel. Deze vertrekt vanuit de hersenen en loopt dwars door de wervelkolom dankzij het speciale ruggenmergkanaal. Het ruggenmerg is beschermd door een aantal vliezen. Het buitenste en hardste vlies is de dura mater.

Paardenstaart

Het ruggenmerg loopt niet over de volledige lengte van je ruggengraat. Vanaf de lage rug, ter hoogte van de eerste of tweede lendenwervel, gaat het ruggenmerg over in een bundel van lenden- en heiligbeenzenuwen. Deze bundel van zenuwen is de paardenstaart of cauda equina.

Tekening

Zij-aanzicht van twee lendenwervels, L3-L4, met paardenstaart of cauda equina en uittredende zenuwen:

 

Zenuwen

Uit het ruggenmerg vertrekken verschillende zenuwen naar de rest van het lichaam. De zenuwen verlaten het ruggenmerg in de ruimte tussen twee opeenvolgende wervels. Daar is er voldoende plaats.

  • De zenuwen die afsplitsen ter hoogte van de nek lopen naar het bovenlichaam en armen en handen.
  • De zenuwen die afsplitsen ter hoogte van de borst, gaan naar de borst en de buik.
  • De zenuwen ter hoogte van de lage rug gaan naar de benen, blaas en darmen.

Werking

Elk paar zenuwen dat het ruggenmerg verlaat, heeft een voorwortel en een achterwortel. De wortels hebben allebei hun functie. De ene wortel brengt gevoelsprikkels aan uit het lichaam, de andere wortel geeft motorische prikkels door aan de spieren. Samen vormen ze een reflexboog.

De ruggenmergzenuwen zijn dus in staat om reflexen op te wekken zonder dat de informatie eerst naar de hersenen moet gaan. Daarvoor hebben ze genoeg informatie. Zo brengt een gevoel van een koude huid bijvoorbeeld een reactie teweeg onder de vorm van rillen.

Tekening

Bovenaanzicht van een ruggenwervel met tussenwervelschijf, ruggenmerg en de uittredende zenuwen:

 

 

Aandoeningen    

De meest voorkomende aandoeningen van de zenuwwortels en zenuwen zijn:

  • ischias
  • cauda equina-syndroom
  • piriformis syndroom 

Lees meer over aandoeningen aan het ruggenmerg.

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. en nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.