Ligamenten

Zes verschillende ligamenten beschermen je ruggenwervels tegen overdreven bewegingen.

 

Wat

​De ligamenten in je rug zijn sterke, stevige banden die vasthechten op je wervels. Ze helpen zo de wervels op hun plaats te houden tijdens bewegingen. Ze beschermen ze ook tegen te extreme bewegingen. Er zijn zes ligamenten. 

Tekening

Buikzicht van drie wervels in de onderrug met ligamenten:

 

 

 

Soorten

  • Voorste longitudinaal ligament: dit ligament loopt als een brede band over de voorkant van de wervellichamen. Het beschermt de wervelkolom tegen te ver achterover buigen en zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven niet naar voor afglijden.
  • Achterste longitudinaal ligament: dit ligament loopt over de achterkant van de wervellichamen en bedekt daarmee een kant van het ruggenmergkanaal. Het beschermt de rug tegen te ver vooroverbuigen en zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven niet naar achter afglijden.
  • Ligamentum flavum: vormt de achterkant van het ruggenmergkanaal, het verbindt de opeengestapelde wervelbogen met elkaar. Het zorgt voor stabilisatie en verhindert te ver achterover buigen.
  • Ligamentum intertransversarii: verbindt de opeenvolgende zijwaartse uitsteeksels met elkaar. Het remt zijwaartse bewegingen af.
  • Ligamentum interspinale: dit ligament verbindt de opeenvolgende doornuitsteeksels met elkaar, het verhindert te ver vooroverbuigen.
  • Ligamentum supraspinale: dit ligament loopt over de doornuitsteeksels aan de achterkant van de wervel. Het remt vooroverbuigen af.

Aandoeningen

De meest voorkomende aandoeningen aan de ligamenten zijn ligamentscheuren en ontstekingen.

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. En nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.