Rugschool of rugrevalidatie

Rugrevalidatie betrekt verschillende therapeuten bij de behandeling zoals een psycholoog en een ergotherapeut. Je volgt het enkel op voorschrift. De rugschool staat open voor iedereen.

Rugrevalidatie

Wat is rugrevalidatie?

Rugrevalidatie volg je enkel bij rugklachten en op voorschrift van je behandelende arts. Aan het einde van het programma is het de bedoeling dat je rug opnieuw voldoende belastbaar is en dat je weet hoe je je rug zo weinig mogelijk belast. Een rugrevalidatie ziet er voor iedereen anders uit. Afhankelijk van je klachten volg je een bepaald programma. De duur, het aantal sessies en de frequentie is afhankelijk van de klacht en het programma dat je volgt.

Twee rugrevalidatieprogramma's

Enkel kinesitherapie 

Als je enkel spierversterkende oefeningen moet doen of behandelingen bij de kinesitherapeut nodig hebt, volg je een monodisciplinair oefenprogramma. Dit is te vergelijken met een oefenprogramma dat je ook kan volgen bij een kinesitherapeut die niet aan een ziekenhuis verbonden is. Met het verschil dat er in een ziekenhuis vaak meer specifiek materiaal aanwezig is.

Uitgebreide begeleiding  

Het pluridisciplinair programma met uitgebreide begeleiding kan je enkel volgen wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit programma wordt voornamelijk gevolgd door patiënten met aspecifieke rugklachten gedurende tenminste zes weken of door patiënten binnen de drie maand na corrigerende wervelzuilchirurgie.  

Het programma bestaat uit begeleiding door therapeuten uit verschillende disciplines binnen het ziekenhuis: kinesitherapie, ergotherapie, psychologie en medische begeleiding. Het programma bestaat uit: 

 1. Kinesitherapeut: spierversterkende oefeningen  

  In de eerste plaats krijg je oefeningen om je natuurlijk spierkorset van buik en rug terug sterk en stevig te maken. Je leert belasting opvangen met je spierkorset. Nadien volgen zwaardere oefeningen op de mat en specifieke toestellen (bv. Tergumed®, David Back®). Bij de oefentherapie wordt vooral aandacht besteed aan de kleine stabilisatiespieren. Je leert deze opnieuw gebruiken en controleren. Het is namelijk bewezen dat de kleine stabilisatiespieren bij mensen met chronische lage rugpijn zwakker zijn dan bij mensen die geen rugpijn hebben. Naast dit alles start je ook met uithoudingsoefeningen om je conditie terug op peil te krijgen.

 2. Ergotherapeut: oefenen rugvriendelijk houdingen in dagelijkse situaties

  Eigenlijk pas je hier de principes toe die je geleerd hebt bij de kinesitherapeut. Je oefent o.a. rugsparende hef- en tiltechnieken. Eventueel komt ook je werksituatie aan bod komen en leer je concrete technieken om rugvriendelijk te werken. 
 3. Psycholoog: screening op psychologische factoren  

  Als hieruit blijkt dat er bepaalde factoren aanwezig zijn, bijvoorbeeld stress of angst, die je rugpijn kunnen verergeren en de genezing vertragen, krijg je psychologische ondersteuning. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat je na een periode van rugpijn angst hebt om te bewegen. Dit is dan een punt waaraan je zal werken. Die psychologische ondersteuning is bovendien niet louter het terrein van de psycholoog. Ook tijdens de oefentherapie bij de kinesist of de oefeningen bij de ergotherapeut worden bepaalde gevoelens besproken.      

"De mentale status van een patiënt is een van de factoren die bepalend kunnen zijn in de complexe puzzel die rugpijn is. Het is niet dé factor bij uitstek maar maakt er wel deel van uit.” Dr. Parlevliet (revalidatiearts Rugschool UZ Gent)  

Praktisch  

Wanneer starten?  

Dit wordt geëvalueerd door de behandelende arts die je doorverwijst naar de rugrevalidatie. Dit kan al bij een eerste consultatie zijn of pas na een bepaalde periode. Als er geen contra-indicaties zijn om het rugrevalidatieprogramma te volgen, mag je meteen starten.  

Wanneer verbetering?  

Het is sterk aan te raden om de behandeling minstens 2 tot 3 maanden vol te houden om resultaat te zien. De behandeling kan vroeger dan 36 beurten afgebroken worden, dit wordt maandelijks herbekeken.  

Wie volgt het programma?  

De meeste rugpatiënten die het rugrevalidatieprogramma volgen, zo’n 70 %, heeft aspecifieke rugklachten.  

Terugbetaling ziekenfonds 

 • Wanneer je enkel kinesitherapie volgt, is de terugbetaling afhankelijk van het aantal sessies dat voorgeschreven wordt door je behandelende arts. Dit is afhankelijk van jouw ziektebeeld.
 • Bij de uitgebreide begeleiding of het pluridisciplinaire programma word je vergoed volgens de tarieven van kinesitherapiebeurten. Een totaal van 36 sessies over 6 maanden tijd, 2 keer per week. Na deze 36 sessies kan er nog een onderhoudsbehandeling worden opgestart.
 • Als je arbeidsongeschikt bent door lage rugpijn kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een gratis revalidatieprogramma van het FBZ.

Info over het gratis revalidatieprogramma

Wat is aspecifieke rugpijn? 

 

Rugschool

Pijn vermijden met de rugschool

​De invulling van het begrip rugschool is de laatste jaren veranderd. Vroeger deed je er bijvoorbeeld oefeningen, terwijl dat nu vooral het domein is van de rugrevalidatie. Je hoeft geen rugpijn te hebben om naar de rugschool te gaan.

De rugschool dient voornamelijk om te leren hoe je rugpijn vermijdt. Je krijgt een combinatie van theoretische lessen bijvoorbeeld over de bouw van de rug met praktijk. Je leert er rugsparende houdingen en bewegingen, bijvoorbeeld hoe moet je zitten. Iedereen kan dus rugschool volgen, op eigen initiatief en eigen kosten. 

Terugbetaling ziekenfonds?

De rugschool wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Prijs van rugschool UZ Gent: 80 euro voor 4 groepslessen van 1,5 uur.

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Thierry Parlevliet, revalidatiearts Rugschool UZ Gent, en nagelezen op 23 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.