Kinesitherapie

​Kine bij rugpijn bestaat uit oefeningen, massage maar vaak ook uit nieuwe technieken om je rug minder te belasten. Je huisarts schrijft maximaal 18 beurten voor.

 

​Behandelprogramma bij kinesitherapie

De kinesist is de eerste therapeut waar mensen aan denken bij rugpijn. Wanneer je huisarts bij jou de diagnose aspecifieke of acute rugpijn stelt, verwijst hij je vaak door naar een kinesitherapeut. Op basis van het voorschrift en jouw specifieke klachten stelt de kinesitherapeut dan een behandelprogramma op. Dit bestaat meestal uit spierversterkende oefeningen voor rug- en buikspieren maar kan ook aangevuld worden met manuele therapie, massage en het aanleren van rugvriendelijke houdingen. 

Het aantal beurten is wettelijk bepaald. 18 is het maximaal aantal beurten dat je huisarts kan voorschrijven. Dit moet volstaan om terug pijnvrij te zijn.

Bij welke aandoeningen?

  • aspecifieke lage rugpijn
  • facetartrose
  • hernia
  • ischias
  • lumbago
  • piriformis syndroom
  • spinaalstenose
  • spondylolyse en spondylolysthese

Wetenschappelijk bewezen?

Er zijn voldoende wetenschappelijke bewijzen dat een individueel oefenprogramma op maat of rugrevalidatie werkt. Zowel bij terugkerende als bij chronische rugpijn. Patiënten hebben minder pijn, functioneren beter in het dagelijks leven en gaan sneller terug aan het werk. De andere aanvullende behandelingen zoals massage en manuele therapie werken pijnverlichtend. 

Kostprijs

Voor een sessie betaal je tussen 16 en 30 euro, afhankelijk van de behandeling die je krijgt. Het grootste deel krijg je terugbetaald door het ziekenfonds. 

Terugbetaling ziekenfonds

Terugbetaling van kinesitherapie is afhankelijk van het aantal sessies dat je voorgeschreven wordt door de behandelende arts en dit is afhankelijk van je ziektebeeld. Heb je geen voorschrift van de huisarts, dan worden je beurten niet terugbetaald.

Als je arbeidsongeschikt bent door lage rugpijn kom je misschien in aanmerking voor een gratis revalidatieprogramma van het FBZ.

 

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM, en herzien op 10 september 2014

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.