Chiropraxie of kraker

Chiropraxie kan de pijn verlichten bij bepaalde vormen van rugpijn. Vind een erkende chiropractor in de lijst van ons ziekenfonds.

 

Werkwijze

​De chiropractor, kraker in de volksmond, manipuleert je ruggengraat door er handgrepen op uit te voeren. Deze handgrepen zijn korte en snelle bewegingen die tot doel hebben om een bepaald gewricht terug op zijn plaats te krijgen.

In de chiropraxie gaat men ervan uit dat veel problemen voortkomen uit een blokkage van de zenuwimpulsen ter hoogte van het ruggenmerg en de vertakkende zenuwen. De blokkage wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende stand van de wervels. Dit wordt subluxatie genoemd. Om deze blokkage te verwijderen, gebruikt de chiropractor een techniek waarbij de wervels gekraakt worden. Naast deze manipulaties geeft de chiropractor ook houdingsoefeningen. 

Bij welke aandoeningen?

  • facetartrose
  • aspecifieke lage rugpijn

Wanneer verbetering?

Het gemiddeld aantal behandelingen bij een chiropractor varieert van zes tot tien behandelingen. Vaak duren de behandelingen maar erg kort: gemiddeld vijftien minuten. Vaak worden er nadien onderhoudsbehandelingen aangeraden omdat enkel de chiropractor de afwijkingen of subluxaties kan opsporen. 

Wanneer niet?

  • Bij osteoporose of wanneer je symptomen hebt van zenuwschade zoals gevoelloosheid, tintelingen of verlies van spierkracht.
  • Wanneer je rugpijn gepaard gaat met koorts, zweetaanvallen of plots gewichtsverlies moet je eerst naar de huisarts om een infectie of tumor uit te sluiten.
  • Wanneer je een rugoperatie hebt gehad, bespreek je eerst met de chirurg of chiropraxie kan helpen. 

Bijwerkingen?

Mogelijke bijwerkingen zijn vermoeidheid of stijve spieren. Het is ook mogelijk dat de problemen tijdelijk toenemen. Dit is meestal een teken dat de behandeling aanslaat. 

Wetenschappelijk bewezen?

Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat chiropraxie bij de behandeling van lage rugpijn niet beter of slechter was dan andere behandelingen zoals pijnstillers, blijven bewegen, rugoefeningen, enz. Chiropraxie blijft daarom een te overwegen behandeling bij rugpijn maar altijd in overleg met de huisarts.

Waar vind je een chiropractor?

Chiropraxie is geen beschermd beroep. Dit wil zeggen dat in principe iedereen die zich chiropractor noemt, behandelingen kan geven ook al volgde hij of zij hier geen opleiding voor. Ons ziekenfonds wil haar leden beschermen tegen wanpraktijken en heeft daarom een lijst met erkende chiropractors die aan een aantal voorwaarden zijn gebonden.

Terugbetaling ziekenfonds?

Per behandeling door een erkend chiropractor krijg je € 10 terugbetaald, met een maximum van € 50 per jaar.   

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM, en herzien op 10 september 2014

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.