Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve therapie die chronische rugpijn kan verlichten met behulp van naalden. Een deskundig acupuncturist vind je in de lijst van het ziekenfonds.

 

​Acupunctuur is een behandelingsmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het ontstond lang voor de Westerse geneeskunde en is op totaal andere principes gebaseerd. Acupunctuur gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Werkwijze 

De acupuncturist prikt met een naald specifieke trigger points of oppervlaktepunten op het lichaam aan. Dit stimuleert het zenuwstelsel om bepaalde chemische stoffen vrij te maken. De stoffen helpen de energiebalans en de lichaamsfuncties te herstellen. Bij het plaatsen van de naald voel je een kleine prik. Tijdens de behandeling kan de acupuncturist de naalden lichtjes manipuleren om de punten extra te stimuleren. Dit doet hij door lichtjes te draaien met de naalden of de naalden te laten trillen. Dit is elektrische acupunctuur. Na ongeveer dertig minuten worden de naalden verwijderd. 

Bij welke aandoeningen?

  • hernia
  • ischias  
  • chronische rugpijn 

Wanneer verbetering?

Het is niet te voorspellen hoeveel behandelingen je nodig hebt om te genezen. Dit gaat van een aantal weken tot een aantal maanden. Let wel, als je rugpijn na een aantal behandelingen niet weg gaat, is acupunctuur waarschijnlijk geen goede behandeling voor jouw probleem. Er worden ook vaak onderhoudsbehandelingen aangeraden (tot viermaal per jaar). 

Wanneer niet?

  • Wanneer je bloed niet snel genoeg stolt door een ziekte of door het nemen van bloedverdunners.
  • Wanneer je een pacemaker hebt. Elektrische acupunctuur kan de signalen van de pacemaker verstoren.
  • Wanneer je zwanger bent. Acupunctuur kan de weeën vroegtijdig op gang brengen. 

Bijwerkingen?

Het is mogelijk dat je na de behandeling tintelingen ondervindt in armen of benen. De oorspronkelijke symptomen worden soms ook tijdelijk erger. Dit gaat nadien spontaan weer over. 

Wetenschappelijk bewezen?

Bij chronische rugpijn is er wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur helpt om de pijn te verlichten en het dagelijks functioneren te verbeteren, maar er is nog veel tegenstrijdigheid. Voor andere aandoeningen zijn er geen duidelijke bewijzen. Wetenschappers kunnen het pijnverlichtende effect van acupunctuur niet volledig verklaren. Het is onduidelijk hoe het mechanisme precies werkt.

Waar vind je een acupuncturist?

Het beroep van acupuncturist is niet beschermd. Dit wil zeggen dat iedereen die zich acupuncturist noemt, behandelingen kan geven ook al volgde hij of zij hier geen opleiding voor. Je ziekenfonds wil zijn leden beschermen tegen wanpraktijken en heeft daarom een lijst met erkende acupuncturisten die aan een aantal voorwaarden zijn gebonden.

Terugbetaling ziekenfonds?

Per behandeling door een erkend acupuncturist krijg je € 10 terugbetaald, met een maximum van € 50 per jaar.  

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM, en herzien op 10 september 2014

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.