Getuigenis astmapatiënt

​Jeanine Van Haelter kreeg pas op latere leeftijd astma. Door haar astmageneesmiddelen goed te gebruiken, heeft ze weinig tot geen klachten meer. 

 

Hoe het begon

Jeanine: “Ik ben geboren in de oorlogsjaren. Als heel jong kind moet ik veel last gehad hebben van eczeem, maar ik kan me dat zelf niet meer herinneren. Het is ook weer voorbijgegaan. Astma had ik toen niet.
Pas in 2008 is het eczeem teruggekeerd. Het begon met een chronisch lopend eczeem rond mijn ogen. Waardoor het teruggekomen is, weet ik niet maar je hoort wel vaker dat dat gebeurt. In die periode is ook mijn astma begonnen. Ik moest vooral vreselijk hoesten, dag en nacht. Zo hard dat ik dacht dat mijn hoofd ervan zou barsten. De mensen staren je aan alsof je tbc hebt, als je zo moet hoesten.”

Doeltreffende behandeling

Jeanine: “In het begin wist ik niet waardoor dat hoesten kwam, tot ik naar de oogarts ging voor het eczeem rond mijn ogen. Via die omweg hebben we ontdekt dat allergisch astma dat overdreven hoesten veroorzaakt. Ik heb daarna ook tests in het ziekenhuis gehad.
Mijn huisarts schrijft mij nu een puffer voor. Ik gebruik maar één soort. Ik puf één keer per dag, ’s morgens. Meestal is dat genoeg. Als ik het een ochtend vergeet, dan begin ik weer onbedaarlijk te hoesten. Wanneer ik dan mijn puffer gebruik, stopt het hoesten snel daarna.
Soms durf ik overdag nog wel eens te hoesten. Dan gebruik ik de inhalator nog eens ’s middags of ’s avonds. Ik probeer het gebruik ervan te beperken, hoewel de apotheker zegt dat hoesten veel slechter is dan de medicatie, omdat het hoesten de longblaasjes beschadigt.
Ik puf altijd voor het eten of drink water na het puffen, om geen schimmel in de mond te krijgen. Tot hiertoe heb ik dat gelukkig nog niet voorgehad.
Ik heb nog een tweede puffer in mijn handtas zitten, omdat ik ooit een astma-aanval gehad heb. Ik moest me haasten voor een afspraak met iemand en begon daarom te lopen. Die stress moet het uitgelokt hebben. Ik voelde al snel dat het niet goed ging en stond op straat naar adem te snakken. Dat was heel angstaanjagend. Toen heb ik besloten dat dat mij niet meer zou overkomen en heb ik die tweede puffer in de handtas gestopt. “

Advies van de apotheker

Jeanine: “De apotheker heeft me eens speciaal uitgenodigd om mij in de apotheek op een rustig moment uitleg te geven over het gebruik van de puffer. Dat was een goed idee, want in het begin gebruikte ik mijn inhalator verkeerd. Ik dacht dat ik snel wat moest inademen, maar daardoor ging er te veel van het geneesmiddel verloren. De apotheker heeft me dan getoond hoe het moet: ik trek een dosis van het geneesmiddel op uit het toestel, adem eerst uit, stop het toestel in mijn mond en adem dan zo lang mogelijk het poeder in. We hebben ook samen een vragenlijst ingevuld en ik heb dan een aantal formulieren meegekregen voor de huisarts. In het algemeen ben ik wel tevreden over mijn behandeling en over de begeleiding die ik gekregen heb van de apotheker. “

Verschenen op 19 januari 2015 met medewerking van Jeanine Van Haelter

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering