Reisbijstand in landen met uitbraak coronavirus

Door de verspreiding van het coronavirus krijgen we veel vragen over Mutas en medische reisbijstand in het buitenland. Daarom hebben we even alle informatie hierover op een rijtje gezet.​​​​​​​​

 

​Eind vorig jaar ontstond er in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen, waaronder ook in Europa en op heel wat vakantiebestemmingen.

Alle niet-essentiële reizen verboden, geen Mutas-bijstand

Als lid van ons ziekenfonds ben je in het buitenland verzekerd voor medische kosten door Mutas.  Maar Buitenlandse Zaken verbiedt sinds 14 maart 2020 alle niet-essentiële reizen naar het buitenland tot nader order. Vertrek je in deze periode toch op vakantie naar het buitenland en word je ziek? Dan kan je helaas niet rekenen op Mutas voor een terugbetaling.

Verblijf je door de coronacrisis langer dan drie maanden in het buitenland? Dan behoud je uitzonderlijk het recht op Mutas bijstand, ook al heb je de limiet van drie maanden overschreden.

Algemene richtlijnen

  • Volg altijd het advies van de lokale autoriteiten in het buitenland.
  • Heb je medische zorgen nodig in het buitenland? Als je het reisverbod genegeerd hebt zal je helaas niet kunnen rekenen op je Mutas verzekering. 
  • Moet je in het buitenland getest worden of je corona of een ander virus hebt? Dan is dit een medische kost en kan je een terugbetaling vragen aan Mutas. 
  • Indien je niet ziek bent, maar wel in quarantaine geplaatst wordt zal Mutas niet tussen komen in de extra gemaakte kosten.
  • Wanneer je vroeger terug wil keren van vakantie wegens een virusuitbraak, dan komt Mutas niet tussen in de extra gemaakte kosten.
  • Ben je niet ziek maar wil je terugkeren naar België? Dan contacteer je best je reisorganisatie, de ambassade of Buitenlandse Zaken.
​​
Wanneer Buitenlandse Zaken reizen opnieuw toelaat kan je terug beroep doen op Mutas in landen met een positief reisadvies​​

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering