Hoe mentaal gezond blijven

Heb je een beetje coronastress? Vind je het moeilijk om positief te blijven? Dit is heel normaal in deze tijden. Uit onderzoek blijkt dat de crisis weegt op onze mentale gezondheid. Natuurlijk wil je naast het virus ook deze negatieve gevoelens zoveel mogelijk vermijden. Wij helpen je op weg!​

 

​​Doe-het-zelfmodule over coronastress

Met onze gratis doe-het-zelfmodule rond coronastress willen we een laagdrempelige eerste hulp bieden om te vermijden dat de problemen erger worden. De online zelfhulpmodule werd uitgewerkt door geestelijke gezondheidsprofessionals en volgens inzichten uit de positieve psychologie en gedragstherapie. 

In de interactieve online module leer je jezelf vaardigheden aan, zelfstandig van achter je computer, zonder de begeleiding van een professional. De module helpt je positieve gedachten te behouden en je vrije tijd en werk goed te organiseren. 

De module geeft je inzicht in :
  • Waar jij op dit moment behoefte aan hebt.
  • Hoe jij je positiever kan voelen tijdens de coronacrisis.
  • Hoe jij op een efficiënte manier thuis kan werken of studeren.
  • Hoe je in deze tijd met elkaar in contact kan blijven. 
  • Hoe je op een voor jou passende manier met het nieuws om kan gaan.
Dit doe je door informatie te lezen, oefeningen uit te voeren en gebruik te maken van praktische tips.

Kan je een ruggensteuntje gebruiken? Surf dan naar de doe-het-zelfmodule om je mentale fitheid op peil te houden.

Heb je erg veel last van stress en angst?

Ga dan naar je huisarts of psycholoog. Eerstelijnspsychologen zijn binnenkort beschikbaar voor alle leeftijdsgroepen. Je raadpleging kan via video of telefoon plaatsvinden. Sinds 1 april 2019 bestaat er een beperkte wettelijke terugbetaling voor consultaties bij de eerstelijnspsycholoog. Meer info over de wettelijke terugbetaling en ledenvoordeel voor psychotherapie

Je kan ook via chat, telefonisch of online terecht bij: 

  • Teleonthaal biedt een luisterend oor via het telefoonnummer 106 of via www.teleonthaal.be voor een gesprek via chat of mail. 
  • Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel via het telefoonnummer 102 of via www.awel.be voor een gesprek via chat of mail.
  • Als je met zelfmoordgedachten worstelt of iemand kent die hier mee zit, kan je terecht bij het telefoonnummer 1813 of de website www.zelfmoord1813.be voor een gesprek via chat of mail.
  • Online interventie www.iedereenok.be helpt om acute stress aan te pakken en je mentale veerkracht te vergroten. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 8 jaar en kan alleen uitgevoerd worden of in gezinsverband. De interventie bestaat uit een video die je door een stappenplan en oefeningen gidst.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering