Alles wat je moet weten over mondmaskers

Sinds 4 mei worden de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld. Mondmaskers zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel. Maar waarom draag je best een mondmasker? Waar zijn mondmasker verplicht? Hoe draag je een mondmasker op een correcte manier?​ En waar en wanneer kan je de mondmaskers van de overheid ophalen?
 ​

 

Mondmaskers van de overheid ophalen

Wie kan af​halen?

 • Het gezinshoofd komt maskers halen voor het hele gezin om zo het aantal verplaatsingen te beperken.
 • ​Indien de persoon zelf niet kan afhalen, kan de mantelzorger (bv. familieleden, buren …), thuisverpleegkundige, huisarts van die patiënt/burger, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis ook afhalen met eID van die persoon. 

Hoe afhalen?

 • Op voorlegging van de eID, KidsID, ISI+ of anders een bewijs samenstelling van het gezin. Een INSZ- of BIS-nummer is nodig voor de registratie.
 • Indien geen van voorgaande, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
 • ​Indien geen eID of geen van bovenvermelde documenten: in uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), mag één masker aan de persoon gegeven worden. 

Wanneer afhalen? 

De verdeling van de maskers gebeurt in golven op basis van de leeftijd van de burgers op geplande en cumulatieve wijze, te beginnen bij de oudste bevolking eerst. 

Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger en hun inwonende gezinsleden. Een overzicht:

Dag
Geboortejaar
Maandag 15 juni
geboren in 1945 of eerder (75 en ouder)
Dinsdag 16 juni
geboren in 1953 of eerder (67 en ouder)
Woensdag 17 juni
geboren in 1960 of eerder (60 en ouder)
Donderdag 18 juni
geboren in 1965 of eerder (55 en ouder)
Vrijdag 19 juni
geboren in 1970 of eerder (50 en ouder)
Maandag 22 juni
geboren in 1975 of eerder (45 en ouder)
Dinsdag 23 juni
geboren in 1980 of eerder (40 en ouder)
Woensdag 24 juni
geboren in 1985 of eerder (35 en ouder)
Donderdag 25 juni
geboren in 1990 of eerder (30 en ouder)
Vrijdag 26 juni
geboren in 1990 of later (iedereen)

Opgelet:

 • Personen mogen uiteraard ook later hun maskers afhalen dan de voorziene dag
 • ​Mensen die een dringende zorgafspraak hebben in het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener en mensen met een chronische ziekte en/of die behoren tot de risicogroep (longaandoeningen, verlaagd immuunsysteem, hartaandoeningen, diabetes, zeldzame ziekten,…) kunnen bij het afhalen van medicatie hun mondmaskers al eerder ontvangen (de (huis)apotheker kent zijn publiek).​

Waarom draag ik best een mondmasker?

Je handen wassen en afstand houden zijn nog steeds de beste manieren om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Maar nu de regels langzaamaan worden afgebouwd kom je opnieuw met meer mensen in contact. Het virus zou zich dus opnieuw meer kunnen verspreiden.

Daarom zijn mondmaskers zo belangrijk. Het coronavirus wordt namelijk verspreid door heel kleine druppels die vrij komen wanneer je praat, niest of hoest. Een mondmasker houdt deze druppels tegen waardoor ze niet verspreid worden. Door een mondmasker te dragen bescherm je dus je omgeving tegen het coronavirus.

Hoe meer mensen een mondmasker dragen, hoe kleiner de kans op een nieuwe piek en hoe sneller we weer naar het normale leven kunnen terugkeren. Maar dan moet je het mondmasker wel op een correcte manier dragen.​

Hoe draag ik een mondmasker correct en veilig? 7 tips​

1.       Was je handen

Wil je een mondmasker opzetten? Was dan je handen grondig met alcoholgel of water en zeep. Doe dit voordat je het masker aanraakt. Ook na het afzetten van het masker was je best opnieuw je handen.

2.       Gebruik de linten of elastieken

Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om je mondmasker aan- of uit te doen. De binnenkant van het masker raak je beter niet aan.

3.       Bedek je mond én neus

Zorg ervoor dat het masker je mond én neus bedekt en dat het zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Een mondmasker zit helaas niet altijd comfortabel. Toch wordt het afgeraden je masker onder je neus te plaatsen om beter te kunnen ademen.

4.       Raak je mondmasker niet aan

Eens je mondmasker goed zit, raak je het best niet meer aan. Als het verschuift, zet het dan weer recht door aan de zijkant te trekken. Vermijd ook om je masker te vaak op- en af te zetten.

5.       Bewaar je masker op een propere plek

Wanneer je het masker moet afzetten om bijvoorbeeld te eten of drinken, leg het dan (met de buitenkant) op een propere en vaste plaats die je nadien makkelijk kan ontsmetten. Of stop het in een papieren enveloppe of luchtdoorlatende zak (bijvoorbeeld een stoffen zak).

6.       Draag je masker niet te lang

Draag je mondmasker maximum 8 uur aan één stuk of onderbroken. Draag het maximum 4 uur bij intensief gebruik, bijvoorbeeld na veel praten.

7.       Was of gooi het masker nadien weg

Wanneer je klaar bent met het dragen van je stoffen mondmasker, gooi het dan meteen in de was op 60°. Gebruik je een wegwerpmasker? Gooi je masker dan na het dragen weg in een afgesloten vuilnisbak.

Echter blijft het belangrijk, ook met een mondmasker, om de basisregels op te volgen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, raak je gezicht zo weinig mogelijk aan en was je handen regelmatig met water en zeep.​

Waar moet ik een mondmasker dragen?

Mondmasker = verplicht

 • Op het openbaar vervoer (bus, tram, trein, metro) voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ook verplicht in de stations en op het perron!
 • Op je werk wanneer het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.
 • Op school, voor leerlingen en personeelsleden ouder dan 12 jaar die opnieuw naar school gaan.

Mondmasker = niet verplicht, wel aangeraden

 • Op andere openbare plaatsen, zoals in de supermarkt of bij de bakker, waar het niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. 
 • Draag ook een mondmasker wanneer je je kind naar school brengt of afhaalt.

Mondmasker = niet nodig

 • Bij je thuis is het niet nodig om een mondmasker te dragen.
 • Ook tijdens je wandeling of tijdens het sporten is een mondmasker niet nodig als je voldoende afstand houdt van andere mensen.

Welke mondmaskers draag ik best?

Professionele mondmaskers zoals FFP2 en FFP3 maskers zijn voorbehouden voor zorgpersoneel. Gebruik liever een zelfgemaakt mondmasker of een chirurgisch mondmasker!

Wil je meer informatie en video’s over het dragen, maken of wassen van mondmaskers? Neem dan een kijkje op www.maakjemondmasker.be.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering