Druif

 


​Wereldwijd bestaan er talloze druivenvariëteiten waarvan de meeste bestemd zijn voor de wijnbouw. Daarnaast zijn er Andere druiven zijn speciaal voor rechtstreekse consumptie geteeld, zoals de Muscat, Royal, …Er zijn ook druiven zonder pitten zoals de Sultana.

 
 

Voedingswaarde

Vergeleken met ander fruit bevatten druiven meer calorieën, door de aanwezigheid van veel druivensuiker. Druivensuiker levert onmiddellijk bruikbare energie. 10 tot 15 druiven bevatten ongeveer evenveel calorieën als een ander stuk fruit. Druiven bevatten ook veel organische zuren en vitamines uit de B-groep. Door de aanwezigheid van polyfenolen zijn druiven ook goed voor hart- en bloedvaten.

Aankopen

De beste periode om druiven te kopen, loopt van eind augustus tot eind oktober.

Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoef je ook niet te wassen.

Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.

Bewaren

Je bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.

Bereiding

Haal druiven een uurtje voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Onbespoten druiven kan je zo eten. Druiven die wel bespoten zijn, moet je uiteraard zorgvuldig wassen onder stromend water. Was enkel de druiven die je onmiddellijk opeet.

Als je druiven wil schillen, dompel ze enkele seconden onder in kokend water en laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil kan je nu makkelijker verwijderen met een scherpe mespunt. Om druiven te ontpitten, gebruik je het best een grote naald.

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitiefhapje, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die je serveert met vlees, vis en gevogelte komen druiven goed tot hun recht.

Als je gevoelige darmen hebt, verwijder je best de schil en de pitten.

Recepten met druiven

• Pastasalade met rucola, radijs en druif

• Fruitsla met eiwitschuim

 

 

Verschenen op 25 februari 2013 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Nog vragen?

Openingsuren en diensten

Op de kantoorpagina kan je een 'eigen' kantoor kiezen

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Tel:
Tel. 03 285 44 44